Er kleeft een stigma aan van die typische ‘handarbeidklusjes’ zoals haken en breien: het zou truttig zijn. Euh… dat is het stiekem ook wel een beetje, maar daarnaast is het dus ook heel erg goed voor je mentale gesteldheid, zo blijkt uit onderzoek.
Je hoeft vanaf nu dus niet meer angstvallig je kleurige breiwerkje te verstoppen als iemand bij je op bezoek komt of denken dat het not done is om hem in de Starbucks tevoorschijn te toveren. Haken, breien en borduren is niet langer voor oude dames die niets anders te doen hebben dan de hele dag voor het raam zitten handwerken.
Niet alleen haken en breien, ook schilderen, bakken en piano spelen.
Naast haken en breien kan dat positieve mentale effect ook teweeggebracht worden door een aantal andere creatieve activiteiten, waaronder schilderen, bakken, zelf jam maken (!), een muziekinstrument bespelen en verhalen schrijven. De crux is dat er een verband bestaat tussen creativiteit en mentale en emotionele gesteldheid. Want: van lekker creatief bezig zijn word je ontspannen, en wie ontspannen is, voelt zich over het algemeen goed in haar vel zitten.
Lees vooral ook dit hele mooie verhaal: 85-jarige man leert zichzelf breien zodat hij mutsjes kan maken voor premature kinderen
Elke dag weer.
Grappig genoeg is het effect van een creatieve bezigheid de dag erna het meest voelbaar. Het gevolg daarvan is dat de kans dat een persoon die volgende dag opnieuw iets creatiefs doet groter, waardoor hij of zij zich de dag erna wederom goed en blij voelt. Waarmee de boodschap en de sleutel tot een betere, aardige wereld zich als vanzelf openbaart: we zouden elke dag collectief een stukje moeten haken, bakken, drummen of schetsen, en dan komt alles helemaal goed met ons.
Ook in de opvoeding van kinderen is creativiteit een sleutelwoord: Waarom creatief spelen zo belangrijk is voor kinderen.
Bron: The Telgraph